Marie Öhrn – Teater, Musik, Text
Marie Öhrn Igen

Igen – en konsert

Marie Öhrn sjunger 12 franska sånger av Barbara, Brassens och Brel.

Collage med Marie Öhrn och Daniel Kyhlén

Vad är så speciellt med de franska sångerna från 1950, 60 och 70-talet? Och vad gör sångerna så aktuella igen?

Den franska vistraditionen är för mig släkt med tango, flamenco, blues och fado. Sångaren sjunger ut vardagliga funderingar om kärlek, minnen, längtan, åldrande, drömmar till vindlande, berörande melodier. Låtskrivare som Barbara, Brassens och Brel uppträdde från början på caféer och barer mitt bland åhörarna för att sjungande samtala om … ja, livet.

– När jag som ung sjöng några av de här låtarna hade jag ingen tanke på att de hade en dimension av livets gång, av åldrande, säger Marie Öhrn. Jag var 30 år och sjöng »De gamla älskandes visa« och mindes mina tonår. Och nu? I livets andra ände? Orkar jag ta emot en ny kärlek? som i sången om den magiska kärleken? Eller med galghumor fantisera om min begravning?

Flera av låtarna skrevs strax efter andra världskriget, under kalla kriget och den pågående politiska konflikten mellan Frankrike och Algeriet. Nu i en tid av politisk spänning och krig i Europa sjunger jag igen om vardagen, om drömmarna, om kärleken och livets krumbukter. Jag märker att när de berättelserna möter publiken, då händer något i rummet, vi får kraft. Igen!

Medverkande

Marie Öhrn och Daniel Kyhlén/Annika Bjelk/Göran Martling.

Efter Konsert Helsingborg 22/10 2022:

»Föreställningen är mycket ovanlig. Den är helgjuten i sin konstnärliga gestaltning. Och den förenar en subtil precision med rå känslostyrka - och ger oss en upplevelse av vad en människa är och vad en människa kan vara. Ömsint. Elak. Ensam. Passionerad. Kåt. Ursinnig.
Jag glömmer aldrig Maries föreställning.«

Eyvind Andersen
Regissör, f.d. teaterchef Dalateatern

Tidigare föreställningar

2023

2022


Kontakt

E-post: N

Telefon: 0733-74 84 13