Marie Öhrn – Teater, Musik, Text
skapet-1602-3

Ur Svens skåp

Premiär 1 september klockan 20.00 i Benhuset på Katarina Kyrkogård, Stockholm. Speltider finns i kalendariet nedan.

Fri entré, men donationer mottages tacksamt till Benhusets alkemiska teater.

Peter Oskarson är konstnärlig ledare för Benhuset.

Biljetter bokas på svensskap@benhuset.se. Vi behöver ditt namn och mobilnummer för bokningen, som är klar när du fått en bekräftelse.

Ur Svens Skåp

Ide, text och medverkan: Marie Öhrn
Musik: Catharina Backman
Koreografi: Dorte Olesen
Röstcoach: Maria Johansson Josephsson
Scenografi: Karina Ahlgren
Foto: Håkan Elofsson

Produktionen görs med stöd från Stockholms stads kulturförvaltning och Kulturrådet.

Förminska inte det lilla

I min hall står sedan 3 år ett skåp. Svens skåp. Ett skåp som jag, som ung vuxen varit med om att fylla med saker som kunde vara bra att ha om en skulle göra dockteater en vacker dag. Jag kom från en miljö, där en sparade på allt. Pennstumpar, ljusstumpar, plastpåsarna sköljdes och återanvändes, snörstumpar, presentpapper suddgummin - ja allt kunde vara bra att ha. I skåpets nedersta låda finns diabilder från 1960-70-talet och väl använda kassettband.

Svens skåp är en föreställning om min sorgbearbetning efter Sven, Sven Håkan Lundens död i augusti 2014. Att förlora sitt livs bästa vän. Det är att förlora den som betyder livet. Vart tar en vägen med sin längtan?

Jag berättar om skåpet. Jag vill ge minnena liv. Vi gör en danskonsert om sorg och kärlek. Om att vara en som blir kvar. Skåpet sjunger ”förminska inte det lilla”.

locker-4902

Om Sven Håkan Lunden

Sven var maskör och kostymör. Jag träffade Sven i Lund hösten 1971. Då arbetade han i herrekiperingen Harrys på Fiskaregatan. När Harrys öppnade en ”pop”-källare skulle affären slänga ett högt skåp för strumpor, slipsar, manschettknappar. Då bad Sven att få det. I det förvarade han sina skisser och teckningar. När jag flyttade in kom vi att samla små udda saker i skåpets mellersta lådor med avgränsade fack.

Sven sökte till det nystartade Dramatiska Institutets maskörlinje 1973 och kom in.

I flytten till Stockholm följde jag och skåpet med. Vi levde tillsammans till 1979 och förblev vänner hela livet.

1982 träffar Sven skådespelaren Jerk Rysjö. De lever tillsammans till Jerks död 1996.

Därefter arbetar Sven på SFI:s kostymförråd, sedermera Independentkostym.

Ett urval filmer där Sven gjort Kostym och/eller mask är Veranda för Tenor, Änglagård, Stora och Små människor, Svart Lucia, G, Den tragiska historien om prins Hamlet, Kärlekens Himmelska Helvete, Dårfinkar och Dönickar, Långt borta och Nära samt Mannen på taket.

Om förstudier

Under våren 2018 har Ljud ur Svens skåp mött publik vid ett flertal tillfällen, Marie Öhrn har tillsammans med musikerna och komponisterna Catharina Backman och Torbjörn Grass arbetat med saker ur olika lådor ur skåpet. Bland annat med ett kassettband som spelades in mellan 1973 där Sven sjunger trestämmigt med sig själv. Vi arbetade med att återskapa inspelningsögonblicket.

Ljud ur Svens skåp

Kort klipp från föreställning för inbjuden publik den 11 januari 2018 på SKH i Stockholm.

Kalendarium för Ur Svens Skåp

2018


Kontakt

E-post:

Telefon: 0733-74 84 13