Marie Öhrn – Teater, Musik, Text

Här är skåpet som Sven hade

– ett allkonstverk om sorg och kärlek.

Ljud ur Svens skåp har premiär i augusti 2018 i Benhuset i Stockholm.

Om föreställningen

Idé, text och medverkan: Marie Öhrn.
Koreografi: Dorte Olesen.

I början av 1970-talet flyttade jag ihop med Sven. I lägenheten stod ett högt skåp från Harry's, klädesaffären där han arbetade. Skåpet hade en mängd lådor med en mängd små fack där vi kunde samla grejor. Och det gjorde vi. Vi samlade udda, speciella, knäppa, fina saker i skåpet för att – de kan vara bra att ha om vi ska göra dockteater en dag. Vi samlade kasettband, ep-skivor, diabilder, teckningar, kollage, filmstjärnor. Vi utbildade oss båda inom teater och film, och gick sedan olika vägar.

Nu är Sven död och det är dags för dockteatern. Skåpet vibrerar av ljud. Skåpet öppnas. Tingen har dofter, former, berättelser som får mig att minnas hans liv, vårt liv. Skåpet genererar berättelsen, musiken. Allt med en grundtanke om att »förminska inte det lilla«.

Ljud ur Svens skåp är ett ljudkonstverk med avstamp i de privata kasettband från 1972–1976 som finns i skåpet. Där finns också ep-skivor och singlar. Sven hade ett brett musikintresse. Han kunde många schlagers från första halvan av 1900-talet.

»Här är skåpet som Sven hade« är en performance och en utställning om kärlek och om sorgbearbetning. Att förlora sitt livs bästa vän är en av livets tyngsta kriser. Det är att förlora den som betyder livet. Vart tar en vägen med sin längtan?

Det här blir en musikalisk upplevelse för alla som en gång i raseri, förtvivlan eller stunder av passion skrivit ett brev som aldrig blev avsänt. Och som sparat det.

De många små sakerna i Svens skåp blir överfört, de många små händelserna i ett liv.

Förstudie

Under våren 2018 har Ljud ur Svens skåp mött publik fem gånger. Tillsammans med musikern och kompositören Catharina Backman undersöktes möjligheterna att komponera sånger till Maries tankar under sorgearbetet. Tillsammans med Torbjörn Grass undersöktes möjligheterna med att låta både skåpet som helhet och enskilda saker i skåpet göra ljud.

Ljud ur Svens skåp

Filmklipp från en work in progress visning för inbjudna gäster på Stdh i Stockholm 11 januari 2018.

Kalendarium för Svens skåp

Tidigare Svens skåp

2018


Kontakt

E-post:

Telefon: 0733-74 84 13