Marie Öhrn – Teater, Musik, Text
Marie Öhrn – Jag börjar om

Jag börjar om

Sven Lundén hade inte dödsstädat när han dog 2014. I lägenheten stod det höga skåpet som jag varit med om att fylla med brev, kassettband, diabilder med mera ur vårt gemensamma liv 1973-1978. Allt fanns kvar i skåpet.

22 september 2018 hade jag premiär på »ur Svens skåp« i Benhuset på Katarina kyrkogård. En teaterkonsert om mitt sorgearbete, som byggde på det som uppstod när jag gick igenom skåpets innehåll. Jag tänkte att berättelsen var slut där. Sorgen kunde vila. Men jag hade fått upp ögonen för hur min identitet hade förändrats över tid. Jag insåg att delar av mig själv som varit självklara hade försvunnit. Var det symptom på mognad? Kanske. Men det kändes som att jag krympt. En saknad bredde ut sig.

Jag börjar om.

Jag skriver om de osynliga äventyren, dem som jag var med om och sedan såg under alla år vi tittade på de där diabilderna där vi klätt ut oss, sminkat oss, spelat roller, men inte förstod vidden av, djupet av, förrän en i publiken sa att de där diabilderna påminde henne om Claude Cahun.

Så ett 20-tal diabilder från mitt liv med maskören Sven Lundén 1973–1978 och den research jag gjorde 2019 om konstnären Claude Cahun, framför allt hennes författarskap, utgör grunden för »Jag börjar om«.

I september 2021 premiär på »Jag börjar om«

Team

Koreograf Dorte Olesen och fotograf Jeanette Andersson.

Tidigare föreställningar

2022


Kontakt

E-post: N

Telefon: 0733-74 84 13